Alahaiiii Boss...!

Hehehe... nak sambung skit citer pasal Boss aku ari tuhh... Rasanya.. masuk ari ni, dah 2 ari dia tak tegur aku! huhuhu... cam gaduh laki bini lak..!

Akupun tak tahu apa masalah dia. Dahlah cepat melenting.. dah tu.. terlebih emosional lak.. Mengalahkan lady boss! Professional ker sikap seorang Boss cam tu? Memanglah setiap kali ada discussion mesti ada argument. Semua orang ada pendapat masing-masing. Sebab tu, perlu ada discussion untuk mendapat persetujuan bersama. Tapi.. taklah sampai nak memanjangkan cerita sampai tak nak bertegur dua tiga hari! Tak ker pelik aku nengok perangai dia!

Dia ni kalau bab nak menghentam dan mencari salah orang, memang tahap terpuji! Tapi.. bila dia sendiri kena hentam dan dikritik.. eiii... tersentap plak! Tak boleh nak terima kritikan orang langsung. Dia ajer yang betul..!

Huh.. aku boleh imagine camner perangai dia kat rumah. Walau camner pun, ada aku kisah dengan perangai dia. Lantaklah! Kau nak emo ker.. nak tersentap ker.. nak sensitif ker..  tapi ... pleaselah.. awak tu boss. Seorang boss yg baik patut menunjukkan contoh teladan yg bagus agar staff lebih menghormati dan menjadikan awak tu sebagai role model. Seorang boss yg berkualiti tinggi juga sepatutnya harus mempamerkan sikap yang professional dan rasional tak kira dalam apa jua keadaan sekalipun. Dan .. seorang boss yang bagus juga harus pandai mengawal situasi jika berlakunya perselisihan faham ataupun ketegangan di dalam suatu perbincangan, bukannya menghentam terus staff sendiri di hadapan 'orang luar'..!

Sedarlah boss..! Setinggi mana pun pangkat awak tu.. kalau minda sendiri tak terbukak dan ego menggunung tinggi... mana2 orang bawahan awak pun sukar untuk menghormatinya... Think positive dan lembutkanlah hati tu menerima setiap kritikan dari orang bawahan. Tak jatuh pun standard awak tuhh.. kalau ditegur oleh orang bawahan kita. Sekurang2 nya, kita dapat memperbaiki diri agar menjadi yang lebih baik.

Kadangkala bila terasa diri sempurna, kita tak sedar bahawa segala tindakan kita semuanya dirasakan betul. Kita ketepikan segala pendapat orang. Sekali-sekala, apa salahnya cermin diri kita dan lihatlah ke bawah. Takut-takut, bila dah berada di tempat tinggi, kita LUPA macamana nak turun dengan selamatnya... sudahnya, jatuh tersungkur.. kan menyusahkan diri!

Alahaiii Boss.... !

No comments: